Forstyrrelser i tenkning
Ved psykose kan hvordan man tenker forandre seg. For eksempel kan man oppleve at tankene stopper opp, blir borte eller blir rotete. Slike tankeforstyrrelser kan føre til at det man sier blir usammenhengende og vanskelig å forstå for andre.
Man kan også få vanskeligheter med blant annet konsentrasjon, hukommelse og å planlegge ting. Dette kalles kognitive vansker og kan påvirke hvordan man fungerer i hverdagen, for eksempel på jobb og skole.
Forandring i følelser
Følelseslivet kan også forandre seg uten at man nødvendigvis forstår hvorfor. Man kan oppleve at følelsene svinger, og at man føler seg uvanlig oppstemt, full av energi, eller rett og slett deprimert.
Noen personer opplever at de føler mindre enn før og har større vansker med å vise følelser.
Noen føler at verden blir rar og fremmed. Mange opplever mye angst i forbindelse med en psykose. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det er lett å bli redd hvis du for eksempel føler at noen overvåker deg eller er ute etter deg.
Forandringer i væremåte
Det å bli psykotisk kan innebærer at man begynne å oppføre seg annerledes enn før. Mange trekker seg tilbake og holder seg for seg selv. Noen blir veldig aktive, andre får vanskeligheter med å gjøre helt vanlige ting.
Noen blir veldig opptatt av temaer de tidligere ikke har brydd seg om, som for eksempel politikk eller religion. Andre slutter å bry seg om ting som før var viktig for dem. Man kan le når noe ikke er morsomt, eller bli sint og lei seg uten en klar årsak.
Hvis du hører stemmer, kan det være du får behov for å svare dem høyt. Det kan overraske folk rundt deg som ikke har hørt noen ting. Ofte henger forandringen i væremåte sammen med symptomene på psykose.
Oppsummert finnes det altså forskjellige psykosesymptomer. Ofte utvikler symptomene seg gradvis, fra mer vage plager til å bli tydeligere og mer forstyrrende symptomer. Andre ganger kan symptomene komme raskt.
Etter hvert som tilstanden utvikler seg, vil de fleste oppleve det å ha en psykose som både skremmende og slitsomt.
Det er viktig å få god hjelp – jo raskere jo bedre!